Arbetsförmedlingen – en märklig historia

Hörde på radionyheterna idag att unga arbetslösa inte har tillräckligt förtroende för arbetsförmedlingen. Tydligen skall regeringen se över problemet för att försöka få arbetslösa ungdomar att ändra inställning. Jag undrar om kanske problemet sitter i andra ändan …… Det är kanske inte de arbetslösa ungdomarna det är fel på?

Tidigt i år hörde jag på nyheterna att miljarder kronor som Arbetsförmedlingen har fått sig tilldelade för speciella åtgärder för att få in ungdomar på arbetsmarknaden är oanvända. Ytterst få ungdomar har kommit i arbete trots stora anslag och möjlighet till väldigt generösa bidrag till arbetsgivare som anställer ungdomar. Jag tänkte ”stackars ungdomar, kan jag göra någonting?”

Jag räknade på det och fann att vårt företag kunde skapa ett enkelt städjobb och på så sätt göra en insats. Sagt och gjort, jag kontaktade Arbetsförmedlingen. Döm om min förvåning - ingen hade tid att prata med en arbetsgivare som kunde erbjuda ett jobb! Antingen var man ute på konferens eller så var man upptagen i telefon eller så var man ledig den dagen.

Efter många om och men fick jag så äntligen tag på en arbetsförmedlare. Han uppmanade mig att skicka honom uppgifter om vilken typ av arbete vi hade samt en profil på den sökande. Jag skickade snarast uppgifterna till arbetsförmedlingen och väntade på ett svar från arbetsförmedlaren.

Efter ca två veckor tog mitt tålamod slut och jag ringde upp arbetsförmedlaren och frågade vad som händer? ”Har ni hittat någon som passar in än?” Svaret blev; ”du måste förstå, det är inte så lätt, du har ju bara angivit mjuka värden på den sökande.”

”Mjuka värden, hur menar du då”, sade jag. Arbetsförmedlaren förklarade att eftersom jag bara angivit värden som att arbetsökande skall vara arbetsvillig, formbar och social, så är det svårare att hitta någon ungdom som passar in på profilen.

Ja, inte för att jag blev mycket klokare av det svaret, jag är fortfarande övertygad om att det finns massor av fina arbetsökande ungdomar som passar in på den beskrivningen! Vi kom likväl överens om att jag får vänta tills arbetsförmedlingen hittat någon lämplig kandidat.

Sista kontakten var i början på juli månad, det är nu mitten på oktober, och jag har fortfarande inte fått något svar. Är det så konstigt om arbetslösa ungdomar inte har fullt förtroende för Arbetsförmedlingen? Kanske Arbetsförmedlingen är fullt upptagna att finna en lämplig kandidat till jobbet ………..

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>