Vem är RUT?

Alla har vid det här laget hört talas om RUT (eller RUT -avdraget). Men vem är egentligen RUT? Vem är det som kommer hem till dig och städar?

Vesa Leppänen, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Kristianstad, tillsammans med projektassistent Lars Dahlberg, har utfört en undersökning som ger svaret på frågan; ”Vilka arbetar med vita hushållsnära tjänster?”

Vem förväntar man sig att RUT är? Förmodligen tänker sig de flesta att det är en invandrarkvinna som tidigare har jobbat svart men som nu har fått ett ”riktigt” jobb i branchen p.g.a. RUT-avdraget.

Är det så? Vad blev svaret? Kanske något överraskande, är RUT en 42-årig svensk kvinna, med gymnasie eller yrkeshögskoleutbildning. Hon har tidigare jobbat inom vård och omsorssektorn, hon trivs med sitt jobb eftersom arbetstiderna är flexibla och arbetet går bra att kombinera med familjeliv.

 

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Arbetsförmedlingen – en märklig historia

Hörde på radionyheterna idag att unga arbetslösa inte har tillräckligt förtroende för arbetsförmedlingen. Tydligen skall regeringen se över problemet för att försöka få arbetslösa ungdomar att ändra inställning. Jag undrar om kanske problemet sitter i andra ändan …… Det är kanske inte de arbetslösa ungdomarna det är fel på?

Tidigt i år hörde jag på nyheterna att miljarder kronor som Arbetsförmedlingen har fått sig tilldelade för speciella åtgärder för att få in ungdomar på arbetsmarknaden är oanvända. Ytterst få ungdomar har kommit i arbete trots stora anslag och möjlighet till väldigt generösa bidrag till arbetsgivare som anställer ungdomar. Jag tänkte ”stackars ungdomar, kan jag göra någonting?”

Jag räknade på det och fann att vårt företag kunde skapa ett enkelt städjobb och på så sätt göra en insats. Sagt och gjort, jag kontaktade Arbetsförmedlingen. Döm om min förvåning - ingen hade tid att prata med en arbetsgivare som kunde erbjuda ett jobb! Antingen var man ute på konferens eller så var man upptagen i telefon eller så var man ledig den dagen.

Efter många om och men fick jag så äntligen tag på en arbetsförmedlare. Han uppmanade mig att skicka honom uppgifter om vilken typ av arbete vi hade samt en profil på den sökande. Jag skickade snarast uppgifterna till arbetsförmedlingen och väntade på ett svar från arbetsförmedlaren.

Efter ca två veckor tog mitt tålamod slut och jag ringde upp arbetsförmedlaren och frågade vad som händer? ”Har ni hittat någon som passar in än?” Svaret blev; ”du måste förstå, det är inte så lätt, du har ju bara angivit mjuka värden på den sökande.”

”Mjuka värden, hur menar du då”, sade jag. Arbetsförmedlaren förklarade att eftersom jag bara angivit värden som att arbetsökande skall vara arbetsvillig, formbar och social, så är det svårare att hitta någon ungdom som passar in på profilen.

Ja, inte för att jag blev mycket klokare av det svaret, jag är fortfarande övertygad om att det finns massor av fina arbetsökande ungdomar som passar in på den beskrivningen! Vi kom likväl överens om att jag får vänta tills arbetsförmedlingen hittat någon lämplig kandidat.

Sista kontakten var i början på juli månad, det är nu mitten på oktober, och jag har fortfarande inte fått något svar. Är det så konstigt om arbetslösa ungdomar inte har fullt förtroende för Arbetsförmedlingen? Kanske Arbetsförmedlingen är fullt upptagna att finna en lämplig kandidat till jobbet ………..

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Aktuellt just nu – Städmässa i oktober i Stockholm

Service & Supply 2012 går av stapeln den 24-25 oktober. Mässan är på Stockholmsmässan (Älvsjö) och har två huvudinriktningar, Clean och Facility.

Clean Bright Awards 2012 kommer också att avgöras på mässan, ett intressant pris som lyfter fram förebilder och framtidslöften inom den svenska städ och service branschen. Juryn har utsett 18 finalkandidater i sex olika priskategorier, vinnarna kommer att koras den 24 oktober kl. 15:00 på mässan.

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar

Välkommen världen! Ny websida ägnat åt städ och vad som händer inom städsektorn!

Idag har vi lanserat vår nya websida ägnat åt städ och allt som händer inom sektorn.

Vi kommer att kontinuerligt att dela med oss av nyheter, tankar m.m.

/Admin

Publicerat i Okategoriserade | Lämna en kommentar